Anders Melin

Fakta

Namn: Anders Melin

Sysselsättning: Livsnjutare och före detta statstjänsteman.

Koppling till BK Spark: Före detta spelare och mångårig styrelseledamot. Numera kassör som brinner för klubben – och IFK Norrköping.

Min första kontakt med bollklubben var på ett bejublat träningsläger på Hönö sommaren 1975 där jag och några andra kompisar hade blivit inbjudna. Hård träning på dagarna och party på kvällen var det som gällde och minns bl a att hela truppen under glam och sång gick genom byn till tonerna av ”Tomtarnas vaktparad” på väg till danspalatset Såsen. Jag spelade då med AIF och en övergång var inte att tänka på i det läget…så fick vackert vänta till säsongen 1976 då jag gjorde min debut i lila dräkt.

På tal om träningsläger så har det alltid varit lite av guldkant i Sparks verksamhet genom åren. Otaliga är de minnen från resor till Örenäs slott i Skåne, Rosenhill i Visby med flera fantastiska platser. 

Jag blev sedan tidigt engagerad i styrelsearbetet och min första post var som sekreterare med bl a ansvar för förbundsfrågor, plan- och kommunfrågor och spelarövergångar. Det var många som lockades av att varva ner i den nya uppstickaren i staden men samtidigt var vi inte populära i alla läger. 

Angående spelarövergångar hade föreningen som policy att inte betala några övergångssummor och på den tiden var det inte ovanligt att klubbar, främst på landsorten, gärna betalade en slant för att locka till sig nya spelare. Så det kunde vara ett tufft jobb att övertyga framförallt alliansklubbarna i staden att vi varken betalade några övergångspengar – eller ersättning till enskilda spelare. Det var fri lejd som gällde, vi såg oss heller inte som en konkurent utan ett komplement där vi tog fotbollen mer med en klackspark. En spelarövergång skapade faktiskt riksintresse hos de stora tidningsdrakarna när en av killarna, Per-Åke Kullner, fick köpa sig fri från sin moderklubb genom att sälja 10.000 21-lotter, vilket bl a Expressen slog upp stort på den tiden.

Att få spela drömrollen som Adam Cartwright i kultfilmen
Rödene Cartwrigt var en fantastisk upplevelse.

Fotbollsmässigt blev vi bättre och bättre och tillströmningen av nya spelare rullade på. Därför fick vi tidigt starta B-lag och sedan började även tjejerna hänga på, så då startades ett damlag. Extra kul var det att få vara med och föra upp klubben i femman för första gången – 1984 tillika vid klubbens 10-årsjubileum. Det gick åt många burkar tigerbalsam för undertecknad det året…

Bollklubben har präglat en stor del av mitt liv med både fotbollen, styrelsearbete under minst 25-30 år och kanske än mer alla roliga upptåg med danser, fester, resor, träningsläger och inte minst den årliga cabaren vid årsfesterna. Som konferencier hade jag nöjet att presentera alla fantastiska artister som vi haft på scen genom åren, vem minns inte baletten Svadsjön och storheter som Ivan Rebrof, Michael Jackson, Baccara, Jose Feliciano mm mm. Att dessutom få spela drömrollen som Adam Cartwright i kultfilmen Rödene Cartwrigt som hade premiär 1986 var en fantastisk upplevelse. Spänning och romantik i bästa westernstil, vi väntar fortfarande på uppföljaren. Som sagt allt kunde hända, nya grepp och ingenting var omöjligt…

Fotboll, glädje och kamratskap som varat livet ut och när klubben för några år sedan fick problem var det ingen lång betänketid, att på nytt engagera mig och på så sätt ge tillbaka och tillsammans med en oerhört kompetent styrelse bidra till att skapa en meningsfull fritid för dagens generationer. Förhoppningsvis kan vi hålla igång några år till för att sedan på riktigt överlämna skutan till yngre generationer även vad gäller styrelsearbete. Fotbollsmässigt växer vi hela tiden med den skillnaden att det numera är yngre killar som söker sig till oss. Med en stark tränarstab och lagledning kan vi förhoppningsvis fylla ”gapet” mellan stadens tre stora klubbar och vår nivå för de spelare som inte kan/vill/hinner satsa på träning 4-5 ggr/veckan. 

De löpande kontakterna med förbundet stärker onekligen vår övertygelse om att vi fyller en viktig funktion i fotbollsfamiljen. Vi får mycket beröm för att det är ordning och reda och att vi öppnar dörren för alla som vill hålla igång lite längre. Fotboll ska vara glädje och kamratskap. Över lång tid.

Helt fantastiskt att klubben nu fyller 50 år med en modell som vunnit mark på alla nivåer. En helt unik förening på alla sätt, som skapat många minnen och vänner för livet, vilket jag är väldig tacksam för. Nu laddar vi som bäst för tidernas årsfest och nya minnen för framtiden. Hoppas vi ses!

Fart och fläkt i lila dräkt

Anders 

Artikelförfattaren (med den vita hatten) i centrum för den folder BK Spark gav ut för många år sedan. Ledorden gäller än idag.

2 reaktioner på ”Anders Melin”

    1. Hej Marina! Kan bara lägga upp bilder vi har tillgång till. Du får mer än gärna skicka över om du sitter på några. Har uppmanat till bidrag upprepade gånger. Ha det bäst!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen